Telefon: +40745859720    Email: office@allatorvos.ro

 • fullslide1
  Szolgáltatásaink
  Széleskörű szolgáltatások lovaknak
 • fullslide1
  Klinikánkról
  A általános anesztéziától, a bonyolult műtéteken keresztül, a rehabilitációig minden adott, hogy a gyógyulást előidézzük
 • fullslide1
  Sebészet
  Általános anesztéziába biztonságos körülmények között.

Bemutatkozás

Klinikánkról


2015-ben befejezett klinikánk felszereltségének, kialakításának köszönhetően egy új dimenziót nyitott meg számunkra, az általános anesztéziától a bonyolult (akár álló lovon nem elvégezhető) műtéteken keresztül a rehabilitációig minden adott, hogy a gyógyulást előidézzük.
 
A klinikán található 1 ló-műtő, a XXI. század követelményeit kielégítő műszerezettséggel, speciálisan felszerelt kipárnázott, gumizott altató box-szal, ahol biztonságos körülmények között végezhetünk általános anesztéziát, ennek során csökkentve az altatási rizikót. Az altatást injekciós készítmények segítségével indukáljuk, amelyet a műtét ideje alatt altató gáz és oxigén-keverék segítségével tartunk fenn, ezt egy ló-altató gép adagolja a behelyezett légcsőtubuson keresztül, ez alatt az életfunkciót egy őrző monitoron ellenőrizzük, ez a ma ismert legbiztonságosabb altatási módszer.
Összesen 4 box áll a rendelkezésünkre, 2 intenzív terápia céljából, ez alkalmas súlyosan beteg lovak ellátására (kólikás, törött lábú, savas patairha gyulladásos lovak kezelésére stb.), valamint 2 normál box normál ellátásra, megfigyelésre.
A klinika udvarán 2 körkarám segíti a sántaságvizsgálatot, a megfigyelést és a rehabilitációs kezelést is, egy puha és egy kemény talajú karám áll a rendelkezésünkre, mivel különböző típusú sántaságok másképp mutatkoznak meg kemény, illetve puha talajon.

Részletek

Dr. Jakab Szilárd

Állatorvos


Mindig is valami megmagyarázhatatlan vonzalmat éreztem a lovak iránt, és gyerekkoromban már eldöntöttem, állatorvos akarok lenni, így adta magát, hogy a ló-gyógyászat áll most hozzám a legközelebb. Tanulmányaimat a Kolozsvári Állatorvosi Egyetemen végeztem, 2009-ben sikerült megszereznem az állatorvosi diplomát.

Részletek

Szolgáltatásaink


Széleskörű szolgáltatások lovaknak

Praxisunk nagy figyelmet fordít a sportlovak egyik leggyakoribb megbetegedésére, a sántaságra, valamint ennek vizsgálatára és kezelésére. Már praxisunkban is elérhetőek a modern terápiás lehetőségek. Ahhoz, hogy ezeket sikerrel alkalmazzuk, a pontos diagnosztika elengedhetetlen.


Ennek a rutin menete a fizikális vizsgálattal kezdődik, ami a fájdalmas területek feltérképezését jelenti, majd megvizsgáljuk a lovat különböző járómódokban (lépés, ügetés vagy vágta). Mivel különböző okú sántaságok másképp viselkednek puha, kemény talajon illetve egyenes vonalon vagy körön, ezért a lovat ezeket figyelembe véve is megvizsgáljuk.


A beteg terület beazonosítása érdekében helyi érzéstelenítőt használunk vezetésesen azaz regionálisan (egy bizonyos területet beidegző ideget érzéstelenítünk) vagy intra-artikulárisan, az ízületbe adva. A beteg terület beazonosítása után a pontos diagnózis érdekében röntgen vagy ultrahang felvételt készítünk.

 

Ultrahang: A modern állatorvoslás egyik elengedhetetlen kelléke az ultrahang készülék. Számos területen igen fontos diagnosztikai eszköz, így például az ortopédiában az inak és szalagok sérülésének a diagnosztizálásában, a gyógyulási folyamat nyomon követésének egy igen fontos eszköze. Praxisunk modern készülékei segítségével gyors és pontos diagnózishoz juthatunk nagyon sok hasüregi és mellüreg szervi elváltozást illetően. Ugyanakkor a vemhesség diagnosztizálásában és az iker vemhesség megállapításában egy elengedhetetlen eszköz.

Endoszkóp:
A merev (artro- illetve laparoszkóp) mellet praxisunkban lehetőség van a flexibilis endoszkóppal végzett vizsgálatokra is. Ezzel az eszközzel lehetőségünk van felső légúti elváltozások (arcüreggyulladás, hörgősség stb.) diagnosztikájára illetve egy részük kezelésére is.

Röntgen:
A röntgen egy mai állatorvosi praxis elengedhetetlen kelléke, a leggyakrabban használt kiegészítő vizsgálat. 2015-ben kivitelezett uniós pályázatnak köszönhetően a meglévő analóg rendszerünket sikerült egy digitális előhívó rendszerrel tovább fejleszteni. Ennek köszönhetően gyorsabb, pontosabb diagnózist tudunk felállítani.

Általános anesztézia:
A 2015-ben befejezett klinikánk egy új dimenziót nyitott meg számunkra, ugyanis így lehetőségünk nyílt általános anesztéziában, biztonságos körülmények közt végezni a bonyolultabb vagy álló lovon nem elvégezhető műtéteket. Az altatási rizikó csökkentése érdekében az altatást egy speciálisan kialakított altató/ébresztő box-ban injekciós készítmények segítségével indukáljuk, a box falai ki vannak párnázva és gumipadlója van a balesetek elkerülése végett. Miután a ló lefeküdt, egy elektromos csörlő segítségével ráfektetjük a vastagon kipárnázott műtőasztalra. Az altatást altatógáz és oxigén keverék segítségével tartjuk fent, amit egy ló-altatógéppel adagolunk a behelyezett légcsőtubuson keresztül, ez alatt az életfunkciót egy őrzőmonitoron ellenőrizzük, ez a ma ismert legbiztonságosabb altatási módszer.

Kulcslyuk sebészet:
2012-ben üzembe helyeztük az endoszkóp tornyunkat, amit eddig csak kisállatok hasi műtéténél használtunk, az új műtőnknek köszönhetően Romániában elsőként lovakon is sikeresen tudjuk használni artro- illetve laparoszkópiában. A módszer lényege, hogy egy 0.5-1 cm-es seben keresztül vékony száloptikát vezetünk a páciens ízületébe (artroszkópia) vagy a hasüregbe (laparoszkópia), ehhez csatlakoztatjuk a fényforrás vezetékét és a kamerát, aminek a felvételét egy monitoron követhetjük nyomon illetve rögzíthetjük is azt. Ezután egy vagy több hasonló méretű bemetszésen keresztül bevezetett műszerek segítségével végezzük el a műtétet. Mindazonáltal, hogy lovakon bizonyos műtétek kizárólag ezzel a módszerrel végezhetők el (pl. ízületi műtétek nagy része), egyéb beavatkozások, pl. rejtett-here műtét, petefészek eltávolítás, álló helyzetben elvégezhetőek, így kizárva az altatási rizikót, és nem utolsó sorban az ezzel a módszerrel végzett műtétek jobb prognózisúak és rövidebb a rehabilitációs idő is.

Általános sebészet:
Az újonnan felszerelt műtőnknek köszönhetően a legtöbb műtét elvégezhető. Így lehetőségünk van megfelelő körülmények és asszisztencia segítségével a legtöbb hasüregi, ortopédiai és egyéb műtéti beavatkozás elvégzésére.

A lovak életében tehát a két legfontosabb dolog: az egészséges lábak és paták, valamint az egészséges fogak a táplálkozáshoz. A lovak csapatban élő prédaállatok. Természetes körülmények között a nap nagy részében a táplálékuk megszerzése érdekében vándorolnak, és kb. 16-18 órát legelnek a viszonylag magas szilikát-dioxid (kovasav) tartalmú fűfélékkel borított sztyeppéken.


A lovak életében tehát a két legfontosabb dolog: az egészséges lábak és paták, valamint az egészséges fogak a táplálkozáshoz. A ló-fogászat fontosságát már rég felismerték a lovas emberek és állatorvosok egyaránt, viszont a technológia fejlődésével új kapuk nyíltak meg számunkra ezen a területen, úgy a diagnosztikában, mint a kezelésekben is.
Mint minden területen, itt is a legfontosabb a megfelelő diagnózis, amihez elsősorban egy teljes fizikális vizsgálat szükséges, majd a szájüreg áttekintése, ami szinte kizárólag csak bódításban végezhető. Ezután lehet megítélni a kiegészítő vizsgálatok szükségességet, pl. röntgen, endoszkóp stb. A legtöbb fogászati (fogreszelés, foghúzás, diasztéma kezelés) és fejsebészeti (arcüregi, szemműtétek stb.) beavatkozást a praxisunkban álló helyzetű lovon végezzük, ez sokszor bonyolultabb technikát (pl. szájüreg felőli foghúzásnál) és nagyobb műszer-igényt jelent, de ugyanakkor alacsonyabb az altatási rizikó és nem utolsó sorban a költségek is kisebbek.

Cím

Zetelaka

Telefon

Mobil: +40745859720

E-mail

office@allatorvos.ro


Reméljük, hogy az Ön számára szükséges összes információt megtalálta ezen az oldalon.

Ha bármilyen további kérdése lenne, kérjük, ne habozzon felvenni a kapcsolatot, állunk rendelkezésére.

Az űrlap kitöltésével történő visszajelzés révén is kapcsolatba léphet velünk.

Kérdése lenne? Vegye fel velünk a kapcsolatot

Érdeklődne?

Ha kérdése van, vagy csak érdeklődni szeretne, lépjen velünk kapcsolatba. Rövid időn belül válaszolunk.