Telefon: +40731888609    Email: office@zetavetclinic.ro

Mi az az MRI?

Az MRI az angol „Magnetic Resonance Imaging” rövidítése, melynek jelentése: mágneses magrezonancia képalkotás. Az MRI egy képalkotó technikai eljárás, amely rendkívül részletes anatómiai képet ad a vizsgált terület csontjairól és lágyszöveti struktúráiról. Az MRI-t először emberek számára fejlesztették ki, de azóta lovakra is adaptálták. Az MRI gép lényegében egy nagy mágnes. A képek előállitásához egy mesterségesen fenntartott erős mágneses térbe helyezik a vizsgált testrészt, amelyben erős radiohullámokkal “bombázzák” azt; a visszasugárzott energiát képes mérni a készülék, és ez alapján rekonstruálható a háromdimenziós kép. Különböző típusú szövetek, csontok,izmok, inak és szalagok mind különböző koncentrációjú vízből és zsírból állnak, így a mágneses tér hatására különböző jeleket adnak ki. Ezenkívül a szövet víz- és zsírtartalma megváltozik, amikor a szövet megsérül, így a mágneses tér hatására megváltozik a jel, a képen pedig nagyon jól kivehető és elbírálható az elváltozás. Az eljárás során a gép nem röntgen-sugarat használ a képalkotáshoz, ezért nem éri a lovat káros sugárzás. Klinikánkon az Esaote O-scan típusú MRI gépet használjuk, ami speciálisan, lovak vizsgálatára lett kifejlesztve, a legújabb, legmodernebb technológiát használva.

Mire használjuk?

A röntgennel és az ultrahanggal ellentétben, amelyek kétdimenziós képet adnak, az MRI lehetővé teszi a háromdimenziós képalkotást. A röntgen a kemény szövetekre korlátozódik, az ultrahang pedig a lágy szövetekre, míg az MRI egyszerre biztosítja a csontok és a lágyszövetek (pl. inak és szalagok) vizsgálatát az MRI képek által. Különösen hasznos a lágyszöveti problémák diagnosztizálására, beleértve a patán belüli képalkotást, mint például a mély újjhajlító ín, a pataizület szalagai és mellékszalagai. Az elmúlt évtizedben az MRI lovakon történő alkalmazása megkönnyitette a sántaság okainak diagnosztizálását, megértését, így a kezelésüket is. A klinkánkon használt Esaote O-scanval nagy területeket tudunk leképezni, a ló végtagjaiból: legfőképpen a lábtőizletet és a csánkizületet vizsgáljuk vele. Elképesztő sokoldalúságával a lovak MRI-vizsgálata a mai modern, nyugati orvoslás színvonalához igazodik. Minden bizonnyal vannak olyan lovak, amelyek esetében a röntgenfelvételek és az ultrahang segítségével pontos diagnózist lehet megállapítani. Viszont azokban az esetekben, amikor ezek az eljárások egyszerűen nem elégségesek a hirtelen megjelent vagy éppenséggel a idült sántaság okainak feltárásához, az MRI lehet a végső eszköz, amely valóban eredményt hoz. Fontos, hogy az MRI eredményeit a tünetekkel, más klinikai leletekkel és diagnosztikai vizsgálatokkal (pl. regionális érzéstelenítés és röntgen) együtt kell kiértékelni. A pontos diagnózis után konkrét kezelési tervet lehet felállítani és prognózist meghatározni.

Hogyan használjuk?

A lovak MRI-vizsgálata előtt, aneszteziológus munkatársaink biztonságosan elaltatják a lovat a képalkotó eljáráshoz, így biztosítva, hogy a vizsgálni kívánt testrészek biztonságosan elhelyezhetőek legyenek az MRI-ben, és ne mozogjon a ló a vizsgálat során. A lovakat az eljárás során jól képzett személyzet felügyeli és monitorozza az életfunkciókat. Az altatásban készített MRI kiküszöböli a legenyhébb mozgást, amely elfedheti a fontos részleteket. Az általunk használt MRI rövid idő alatt, minőségi képek létrehozására képes, melyeket elektronikusan tárolunk. Az vizsgálat után, az eredményeket továbbküldjük egy radiológus szakállatorvoshoz, akinek az MRI leletek kiértékelése a szakterülete (http://www.insideinformationradiology.com/about). Miután a képeket elemzi a radiológus, a kezelőorvos a problémák pontos azonosítása után célzott kezelési és rehabilitációs tervet állít fel.

 

Összességében büszkén elmondhatjuk, hogy az általunk használt MRI a legkorszerűbb képalkotást nyújtja, amely nagy hasznot hoz közösségünk számára. Nem szükséges a megyén vagy az országon kívülre utazni a magas színvonalú ellátásért és szolgáltatásért.  


 


 

További szolgáltatásaink


Sebészet

Általános anesztéziába biztonságos körülmények között.

Fogászat

A lovak életében tehát a két legfontosabb dolog: az egészséges lábak és paták, valamint az egészséges fogak a táplálkozáshoz.

Shockwave terápia

Shockwave terápia

Sántaság vizsgálat és kezelés

Már praxisunkban is elérhetőek a modern terápiás lehetőségek a teljes felépüléshez.

Érdeklődne?

Ha kérdése van, vagy csak érdeklődni szeretne, lépjen velünk kapcsolatba. Rövid időn belül válaszolunk.