Telefon: +40745859720    Email: office@allatorvos.ro

Klinikánkról

Klinikánkról


A általános anesztéziától, a bonyolult műtéteken keresztül, a rehabilitációig minden adott, hogy a gyógyulást előidézzük

2015-ben befejezett klinikánk felszereltségének, kialakításának köszönhetően egy új dimenziót nyitott meg számunkra, az általános anesztéziától a bonyolult (akár álló lovon nem elvégezhető) műtéteken keresztül a rehabilitációig minden adott, hogy a gyógyulást előidézzük.
 
A klinikán található 1 ló-műtő, a XXI. század követelményeit kielégítő műszerezettséggel, speciálisan felszerelt kipárnázott, gumizott altató box-szal, ahol biztonságos körülmények között végezhetünk általános anesztéziát, ennek során csökkentve az altatási rizikót. Az altatást injekciós készítmények segítségével indukáljuk, amelyet a műtét ideje alatt altató gáz és oxigén-keverék segítségével tartunk fenn, ezt egy ló-altató gép adagolja a behelyezett légcsőtubuson keresztül, ez alatt az életfunkciót egy őrző monitoron ellenőrizzük, ez a ma ismert legbiztonságosabb altatási módszer.
Összesen 4 box áll a rendelkezésünkre, 2 intenzív terápia céljából, ez alkalmas súlyosan beteg lovak ellátására (kólikás, törött lábú, savas patairha gyulladásos lovak kezelésére stb.), valamint 2 normál box normál ellátásra, megfigyelésre.
A klinika udvarán 2 körkarám segíti a sántaságvizsgálatot, a megfigyelést és a rehabilitációs kezelést is, egy puha és egy kemény talajú karám áll a rendelkezésünkre, mivel különböző típusú sántaságok másképp mutatkoznak meg kemény, illetve puha talajon.

 

Dr. Jakab Szilárd

Állatorvos

Mindig is valami megmagyarázhatatlan vonzalmat éreztem a lovak iránt, és gyerekkoromban már eldöntöttem, állatorvos akarok lenni, így adta magát, hogy a ló-gyógyászat áll most hozzám a legközelebb. Tanulmányaimat a Kolozsvári Állatorvosi Egyetemen végeztem, 2009-ben sikerült megszereznem az állatorvosi diplomát.

Az egyetem alatt a nyári gyakorlatokat is vegyes vagy ló-gyógyászattal foglalkozó praxisokban töltöttem, többnyire külföldön.

Egyetem után saját vegyes praxist indítottam szülőfalumban, Zetelakán. Legfőbb érdeklődési területem a sebészet, az akkori lehetőségek főként álló helyzetű műtétek elvégzésére voltak alkalmasak, így jött a ló-fogászat és az arcüregi műtétek, ezen a területen igyekeztem elmélyíteni tudásomat, ezért 2011-ben 2 hónapot töltöttem az Egyesült Államokban Marty Langhofer praxisában. Amikor hazajöttem, már az alap ló-fogászati ellátás mellet kezdtem komplexebb beavatkozásokat is végezni, kizárólag álló lovakon, itthon és Magyarországon, több lovas praxissal együttműködve. Egy régen dédelgetett álmom kezdett megvalósulni ugyanebben az évben, amikor sikerült megvásárolni Zetelaka határában egy területet, ahova ló-klinikát szerettem volna építeni. 4 évre rá sikerült nekifogni az építkezésnek, ez alatt szakirányú képzéseken vettem részt, illetve igyekeztem megteremteni a műszerezettséget, hogy a 21. század elvárásainak megfelelő felszereltségű ló-gyógyászati központot hozzunk létre. Hosszú út áll még előttünk, de 2015-ben már sikeres műtéteket végeztünk általános anesztéziában.

Szolgáltatásaink


Széleskörű szolgáltatások lovaknak

Praxisunk nagy figyelmet fordít a sportlovak egyik leggyakoribb megbetegedésére, a sántaságra, valamint ennek vizsgálatára és kezelésére. Már praxisunkban is elérhetőek a modern terápiás lehetőségek. Ahhoz, hogy ezeket sikerrel alkalmazzuk, a pontos diagnosztika elengedhetetlen.


Ennek a rutin menete a fizikális vizsgálattal kezdődik, ami a fájdalmas területek feltérképezését jelenti, majd megvizsgáljuk a lovat különböző járómódokban (lépés, ügetés vagy vágta). Mivel különböző okú sántaságok másképp viselkednek puha, kemény talajon illetve egyenes vonalon vagy körön, ezért a lovat ezeket figyelembe véve is megvizsgáljuk.


A beteg terület beazonosítása érdekében helyi érzéstelenítőt használunk vezetésesen azaz regionálisan (egy bizonyos területet beidegző ideget érzéstelenítünk) vagy intra-artikulárisan, az ízületbe adva. A beteg terület beazonosítása után a pontos diagnózis érdekében röntgen vagy ultrahang felvételt készítünk.

 

Ultrahang: A modern állatorvoslás egyik elengedhetetlen kelléke az ultrahang készülék. Számos területen igen fontos diagnosztikai eszköz, így például az ortopédiában az inak és szalagok sérülésének a diagnosztizálásában, a gyógyulási folyamat nyomon követésének egy igen fontos eszköze. Praxisunk modern készülékei segítségével gyors és pontos diagnózishoz juthatunk nagyon sok hasüregi és mellüreg szervi elváltozást illetően. Ugyanakkor a vemhesség diagnosztizálásában és az iker vemhesség megállapításában egy elengedhetetlen eszköz.

Endoszkóp:
A merev (artro- illetve laparoszkóp) mellet praxisunkban lehetőség van a flexibilis endoszkóppal végzett vizsgálatokra is. Ezzel az eszközzel lehetőségünk van felső légúti elváltozások (arcüreggyulladás, hörgősség stb.) diagnosztikájára illetve egy részük kezelésére is.

Röntgen:
A röntgen egy mai állatorvosi praxis elengedhetetlen kelléke, a leggyakrabban használt kiegészítő vizsgálat. 2015-ben kivitelezett uniós pályázatnak köszönhetően a meglévő analóg rendszerünket sikerült egy digitális előhívó rendszerrel tovább fejleszteni. Ennek köszönhetően gyorsabb, pontosabb diagnózist tudunk felállítani.

Általános anesztézia:
A 2015-ben befejezett klinikánk egy új dimenziót nyitott meg számunkra, ugyanis így lehetőségünk nyílt általános anesztéziában, biztonságos körülmények közt végezni a bonyolultabb vagy álló lovon nem elvégezhető műtéteket. Az altatási rizikó csökkentése érdekében az altatást egy speciálisan kialakított altató/ébresztő box-ban injekciós készítmények segítségével indukáljuk, a box falai ki vannak párnázva és gumipadlója van a balesetek elkerülése végett. Miután a ló lefeküdt, egy elektromos csörlő segítségével ráfektetjük a vastagon kipárnázott műtőasztalra. Az altatást altatógáz és oxigén keverék segítségével tartjuk fent, amit egy ló-altatógéppel adagolunk a behelyezett légcsőtubuson keresztül, ez alatt az életfunkciót egy őrzőmonitoron ellenőrizzük, ez a ma ismert legbiztonságosabb altatási módszer.

Kulcslyuk sebészet:
2012-ben üzembe helyeztük az endoszkóp tornyunkat, amit eddig csak kisállatok hasi műtéténél használtunk, az új műtőnknek köszönhetően Romániában elsőként lovakon is sikeresen tudjuk használni artro- illetve laparoszkópiában. A módszer lényege, hogy egy 0.5-1 cm-es seben keresztül vékony száloptikát vezetünk a páciens ízületébe (artroszkópia) vagy a hasüregbe (laparoszkópia), ehhez csatlakoztatjuk a fényforrás vezetékét és a kamerát, aminek a felvételét egy monitoron követhetjük nyomon illetve rögzíthetjük is azt. Ezután egy vagy több hasonló méretű bemetszésen keresztül bevezetett műszerek segítségével végezzük el a műtétet. Mindazonáltal, hogy lovakon bizonyos műtétek kizárólag ezzel a módszerrel végezhetők el (pl. ízületi műtétek nagy része), egyéb beavatkozások, pl. rejtett-here műtét, petefészek eltávolítás, álló helyzetben elvégezhetőek, így kizárva az altatási rizikót, és nem utolsó sorban az ezzel a módszerrel végzett műtétek jobb prognózisúak és rövidebb a rehabilitációs idő is.

Általános sebészet:
Az újonnan felszerelt műtőnknek köszönhetően a legtöbb műtét elvégezhető. Így lehetőségünk van megfelelő körülmények és asszisztencia segítségével a legtöbb hasüregi, ortopédiai és egyéb műtéti beavatkozás elvégzésére.

A lovak életében tehát a két legfontosabb dolog: az egészséges lábak és paták, valamint az egészséges fogak a táplálkozáshoz. A lovak csapatban élő prédaállatok. Természetes körülmények között a nap nagy részében a táplálékuk megszerzése érdekében vándorolnak, és kb. 16-18 órát legelnek a viszonylag magas szilikát-dioxid (kovasav) tartalmú fűfélékkel borított sztyeppéken.


A lovak életében tehát a két legfontosabb dolog: az egészséges lábak és paták, valamint az egészséges fogak a táplálkozáshoz. A ló-fogászat fontosságát már rég felismerték a lovas emberek és állatorvosok egyaránt, viszont a technológia fejlődésével új kapuk nyíltak meg számunkra ezen a területen, úgy a diagnosztikában, mint a kezelésekben is.
Mint minden területen, itt is a legfontosabb a megfelelő diagnózis, amihez elsősorban egy teljes fizikális vizsgálat szükséges, majd a szájüreg áttekintése, ami szinte kizárólag csak bódításban végezhető. Ezután lehet megítélni a kiegészítő vizsgálatok szükségességet, pl. röntgen, endoszkóp stb. A legtöbb fogászati (fogreszelés, foghúzás, diasztéma kezelés) és fejsebészeti (arcüregi, szemműtétek stb.) beavatkozást a praxisunkban álló helyzetű lovon végezzük, ez sokszor bonyolultabb technikát (pl. szájüreg felőli foghúzásnál) és nagyobb műszer-igényt jelent, de ugyanakkor alacsonyabb az altatási rizikó és nem utolsó sorban a költségek is kisebbek.

Érdeklődne?

Ha kérdése van, vagy csak érdeklődni szeretne, lépjen velünk kapcsolatba. Rövid időn belül válaszolunk.