Telefon: +40731888609    Email: office@zetavetclinic.ro

  • fullslide1
    Szolgáltatásaink
    Széleskörű szolgáltatások lovaknak
  • fullslide1
    Klinikánkról
    A általános anesztéziától, a bonyolult műtéteken keresztül, a rehabilitációig minden adott, hogy a gyógyulást előidézzük.
  • fullslide1
    Sebészet
    Általános anesztéziába biztonságos körülmények között.
*

Bemutatkozás

Klinikánkról


2015-ben befejezett klinikánk felszereltségének, kialakításának köszönhetően egy új dimenziót nyitott meg számunkra, az általános anesztéziától a bonyolult (akár álló lovon nem elvégezhető) műtéteken keresztül a rehabilitációig minden adott, hogy a gyógyulást előidézzük.
A klinikán található 1 ló-műtő, a XXI. század követelményeit kielégítő műszerezettséggel, speciálisan felszerelt kipárnázott, gumizott altató box-szal, ahol biztonságos körülmények között végezhetünk általános anesztéziát, ennek során csökkentve az altatási rizikót. Az altatást injekciós készítmények segítségével indukáljuk, amelyet a műtét ideje alatt altató gáz és oxigén-keverék segítségével tartunk fenn, ezt egy ló-altató gép adagolja a behelyezett légcsőtubuson keresztül, ez alatt az életfunkciót egy őrző monitoron ellenőrizzük, ez a ma ismert legbiztonságosabb altatási módszer.
Összesen 4 box áll a rendelkezésünkre, 2 intenzív terápia céljából, ez alkalmas súlyosan beteg lovak ellátására (kólikás, törött lábú, savas patairha gyulladásos lovak kezelésére stb.), valamint 2 normál box normál ellátásra, megfigyelésre.
A klinika udvarán 2 körkarám segíti a sántaságvizsgálatot, a megfigyelést és a rehabilitációs kezelést is, egy puha és egy kemény talajú karám áll a rendelkezésünkre, mivel különböző típusú sántaságok másképp mutatkoznak meg kemény, illetve puha talajon.

Részletek

Csapatunk


Dr. Jakab Szilárd

vezető állatorvos

Mindig is valami megmagyarázhatatlan vonzalmat éreztem a lovak iránt, és gyerekkoromban már eldöntöttem, állatorvos akarok lenni, így adta magát, hogy a ló-gyógyászat áll most hozzám a legközelebb. Tanulmányaimat a Kolozsvári Állatorvosi Egyetemen végeztem, 2009-ben sikerült megszereznem az állatorvosi diplomát.

Az egyetem alatt a nyári gyakorlatokat is vegyes vagy ló-gyógyászattal foglalkozó praxisokban töltöttem, többnyire külföldön.

Egyetem után saját vegyes praxist indítottam szülőfalumban, Zetelakán. Legfőbb érdeklődési területem a sebészet, az akkori lehetőségek főként álló helyzetű műtétek elvégzésére voltak alkalmasak, így jött a ló-fogászat és az arcüregi műtétek, ezen a területen igyekeztem elmélyíteni tudásomat, ezért 2011-ben 2 hónapot töltöttem az Egyesült Államokban Marty Langhofer praxisában. Amikor hazajöttem, már az alap ló-fogászati ellátás mellet kezdtem komplexebb beavatkozásokat is végezni, kizárólag álló lovakon, itthon és Magyarországon, több lovas praxissal együttműködve. Egy régen dédelgetett álmom kezdett megvalósulni ugyanebben az évben, amikor sikerült megvásárolni Zetelaka határában egy területet, ahova ló-klinikát szerettem volna építeni. 4 évre rá sikerült nekifogni az építkezésnek, ez alatt szakirányú képzéseken vettem részt, illetve igyekeztem megteremteni a műszerezettséget, hogy a 21. század elvárásainak megfelelő felszereltségű ló-gyógyászati központot hozzunk létre. Hosszú út áll még előttünk, de 2015-ben már sikeres műtéteket végeztünk általános anesztéziában.

Dr. Boldizsár Kincső

állatorvos

Noha városi gyerek lévén nemigen tarthattam állatot, imádtam őket, és mára már kisebb állatkert vesz körül az otthonomban.

Állatorvosi pályafutásomat a zetelaki állatorvosi körzetben kezdtem, terepre járó állatorvosként, haszonállatok gyógyításával.
A családalapítás és 3 gyermekem születése után már a Zetavet klinikára jöttem vissza dolgozni. Legnagyobb hasznomat a lovak altatásában látták a csapatban, így ezzel kezdtem el foglalkozni. Azóta főként ezen a téren képzem magam, de a klinikán megforduló kisállat pácienseket is javarészt én látom el.

Dr. Gosav Diana

állatorvos

Az Állatorvostudományi Karon való diplomázásom után, a lovak iránti szenvedélyem juttatott el egy öt hónapos szakmai gyakorlatra Spanyolországba, egy egyetemi lókórházba. Állatok és főleg lovak között nőttem fel, a legnagyobb álmom az, hogy megfelelő gondozást és kezelést biztosíthassak nekik, hogy a lehető legjobb életet élhessék.

Jelenleg egy gyakornoki programon veszek részt a Zetavet Klinikán, úgy érzem, ez az én utam és elvezet oda, ahol lenni szeretnék, miközben egy jól felkészült csapattal dolgozhatok együtt.

Szegedi Katalin

állatorvosi asszisztens

Szegedi Katalin vagyok, 28 éves, jelenleg  Zetelakán élek a családommal.

2016 óta vagyok a Zetavet klinika csapatànak tagja. Aszisztenskènt dolgozom, munkàm főbb része az orvosi műszerek rendben tartása, műtétek előkészítése, a műtétek körüli feladatok elvégzése, a klinika tisztán tartása. Kíváncsi és nyitott személyiség vagyok, szívesen tanulok, fejlődöm. Szeretem a munkámban a sokszínűséget, a vàltozatossàgot, a mozgalmas hétköznapok kihívásait. A klinikàn eltöltött èvek alatt sok kihívásban volt rèszem, így sokrétű, értékes tudást gyűjtöttem össze eddigi munkàm soràn.

Szabó Szabolcs

állatorvosi asszisztens

2019-ben végeztem tanulmányaimmal, állategészségügyi technikusi diplomával rendelkezem. Azért választottam ezt a szakmát, mert nagyon szeretem az állatokat, főként a lovakat, már kiskoromban is a lovakhoz húzott a szívem. Az iskola elvégzése után kezdtem el dolgozni a klinikán állatorvosi asszisztensként, de nem volt idegen számomra a hely, hiszen itt végeztem a gyakorlataimat.

Fő feladataim közé tartozik az állatok előkészítése (vizsgálatra, kezelésre vagy műtétre), az előírt kezelések elvégzése, a gyógyszerek beadása, segédkezés a sebészeti beavatkozásoknál és nem utolsó sorban a lovak gondozását is én végzem.
Gyakran járok terepre is, ahol segítem az állatorvosok munkáját.

Szolgáltatásaink


Széleskörű szolgáltatások lovaknak

Sántaság vizsgálat és kezelés
Röntgen
Ultrahang
Endoszkóp
!new! MRI
Shockwave terápia
Sebészet
Fogászat

Praxisunk nagy figyelmet fordít a sportlovak egyik leggyakoribb megbetegedésére, a sántaságra, valamint ennek vizsgálatára és kezelésére. Már praxisunkban is elérhetőek a modern terápiás lehetőségek. Ahhoz, hogy ezeket sikerrel alkalmazzuk, a pontos diagnosztika elengedhetetlen.


Ennek a rutin menete a fizikális vizsgálattal kezdődik, ami a fájdalmas területek feltérképezését jelenti, majd megvizsgáljuk a lovat különböző járómódokban (lépés, ügetés vagy vágta). Mivel különböző okú sántaságok másképp viselkednek puha, kemény talajon illetve egyenes vonalon vagy körön, ezért a lovat ezeket figyelembe véve is megvizsgáljuk.


A beteg terület beazonosítása érdekében helyi érzéstelenítőt használunk vezetésesen azaz regionálisan (egy bizonyos területet beidegző ideget érzéstelenítünk) vagy intra-artikulárisan, az ízületbe adva.  A beteg terület beazonosítása után a pontos diagnózis érdekében röntgen, ultrahang, endoszkóp vagy MRI felvételt készítünk.

 

A röntgen egy korszerű állatorvosi praxis elengedhetetlen kelléke, a leggyakrabban használt kiegészítő vizsgálat. 2015-ben klinikánkon beüzemelésre került egy ultramodern, direkt digitális röntgenrendszer. Azóta több ezer képet készítettünk ennek a technológiának a segítségével.

A digitális rendszer előnye, hogy azonnali felvételt produkál, akár istállói körülmények között is, melyek minősége kifogástalan, így adott esetben az állatorvos azonnal diagnosztizálni képes. Ha a felvétel nem megfelelő, rögtön meg lehet ismételni azt.  Az általunk használt rendszer teljességgel vezeték nélküli és csökkentett sugárterheléssel dolgozik. A meglátásunk az, hogy ha röntgenvizsgálatnak kell alávetni a lovakat, akkor az az elérhető legjobb és legbiztonságosabb technológiával történjen, hiszen csak így tudjuk a legpontosabb diagnózist és kezelési tervet felállítani.  

 

A modern állatorvoslás másik elengedhetetlen kelléke az ultrahang készülék. Az ultrahangos vizsgálat során lágyszöveti struktúrákról vagy csontos felszínekről alkotunk képet, mint pl. a lábvégeken található inak, szalagok, vagy hasi, mellkasi szervek, ivarszervek. Igen fontos diagnosztikai eszköz sportlovaknál, például az inak és szalagok sérülésének a diagnosztizálásában, a gyógyulási folyamat nyomon követésében.

Praxisunkban a lógyógyászat kiemelt kelléke, használjuk többek között vemhesség, termékenyítés vizsgálatához, ínsérülések, szalagsérülések megállapításához, kólika és belgyógyászati vizsgálathoz. Ez a vizsgálat egy teljesen non-invaziv eljárás, melynek nincsenek mellékhatásai.

Az ultrahangnak is vannak korlátai, mert bizonyos közegekben, pl. csont, gáz,  nem tud áthatolni, így például a tüdő, vagy a csontszövet vizsgálatára alkalmatlan, viszont ezekre is van lehetőség klinikánkon, csak más eszközökkel, pl. röntgen, MRI.

 

Az endoszkóp egy olyan speciális, hajlékony száloptikát tartalmazó vizsgáló eszköz, amely segítségével megvizsgálhatóak a test természetes nyílásain át megközelíthető testüregek. Lovak esetében elsősorban a felső és az alsó légutak vizsgálatára használjuk, de olykor a nyelőcső, gyomor, méhszáj vizsgálatakor is igénybe vesszük.

Sportlovaknál használjuk artroszkópiához, vagyis a láb ízületeinek vizsgálatához és kezeléséhez egyaránt. Az endoszkópon keresztül az állatorvos képet kap a vizsgált szerv vagy ízület állapotáról. Az eszköz a munkacsatorna révén alkalmas mintavételre és más speciális beavatkozásokra is. 

A merev (artro- illetve laparoszkóp) mellet praxisunkban lehetőség van a flexibilis endoszkóppal végzett vizsgálatokra is.

 

Mi az az MRI?

Az MRI az angol „Magnetic Resonance Imaging” rövidítése, melynek jelentése: mágneses magrezonancia képalkotás. Az MRI egy képalkotó technikai eljárás, amely rendkívül részletes anatómiai képet ad a vizsgált terület csontjairól és lágyszöveti struktúráiról. Az MRI-t először emberek számára fejlesztették ki, de azóta lovakra is adaptálták. Az MRI gép lényegében egy nagy mágnes. A képek előállitásához egy mesterségesen fenntartott erős mágneses térbe helyezik a vizsgált testrészt, amelyben erős radiohullámokkal “bombázzák” azt; a visszasugárzott energiát képes mérni a készülék, és ez alapján rekonstruálható a háromdimenziós kép. Különböző típusú szövetek, csontok,izmok, inak és szalagok mind különböző koncentrációjú vízből és zsírból állnak, így a mágneses tér hatására különböző jeleket adnak ki. Ezenkívül a szövet víz- és zsírtartalma megváltozik, amikor a szövet megsérül, így a mágneses tér hatására megváltozik a jel, a képen pedig nagyon jól kivehető és elbírálható az elváltozás. Az eljárás során a gép nem röntgen-sugarat használ a képalkotáshoz, ezért nem éri a lovat káros sugárzás. Klinikánkon az Esaote O-scan típusú MRI gépet használjuk, ami speciálisan, lovak vizsgálatára lett kifejlesztve, a legújabb, legmodernebb technológiát használva.

Mire használjuk?

A röntgennel és az ultrahanggal ellentétben, amelyek kétdimenziós képet adnak, az MRI lehetővé teszi a háromdimenziós képalkotást. A röntgen a kemény szövetekre korlátozódik, az ultrahang pedig a lágy szövetekre, míg az MRI egyszerre biztosítja a csontok és a lágyszövetek (pl. inak és szalagok) vizsgálatát az MRI képek által. Különösen hasznos a lágyszöveti problémák diagnosztizálására, beleértve a patán belüli képalkotást, mint például a mély újjhajlító ín, a pataizület szalagai és mellékszalagai. Az elmúlt évtizedben az MRI lovakon történő alkalmazása megkönnyitette a sántaság okainak diagnosztizálását, megértését, így a kezelésüket is. A klinkánkon használt Esaote O-scanval nagy területeket tudunk leképezni, a ló végtagjaiból: legfőképpen a lábtőizletet és a csánkizületet vizsgáljuk vele. Elképesztő sokoldalúságával a lovak MRI-vizsgálata a mai modern, nyugati orvoslás színvonalához igazodik. Minden bizonnyal vannak olyan lovak, amelyek esetében a röntgenfelvételek és az ultrahang segítségével pontos diagnózist lehet megállapítani. Viszont azokban az esetekben, amikor ezek az eljárások egyszerűen nem elégségesek a hirtelen megjelent vagy éppenséggel a idült sántaság okainak feltárásához, az MRI lehet a végső eszköz, amely valóban eredményt hoz. Fontos, hogy az MRI eredményeit a tünetekkel, más klinikai leletekkel és diagnosztikai vizsgálatokkal (pl. regionális érzéstelenítés és röntgen) együtt kell kiértékelni. A pontos diagnózis után konkrét kezelési tervet lehet felállítani és prognózist meghatározni.

Hogyan használjuk?

A lovak MRI-vizsgálata előtt, aneszteziológus munkatársaink biztonságosan elaltatják a lovat a képalkotó eljáráshoz, így biztosítva, hogy a vizsgálni kívánt testrészek biztonságosan elhelyezhetőek legyenek az MRI-ben, és ne mozogjon a ló a vizsgálat során. A lovakat az eljárás során jól képzett személyzet felügyeli és monitorozza az életfunkciókat. Az altatásban készített MRI kiküszöböli a legenyhébb mozgást, amely elfedheti a fontos részleteket. Az általunk használt MRI rövid idő alatt, minőségi képek létrehozására képes, melyeket elektronikusan tárolunk. Az vizsgálat után, az eredményeket továbbküldjük egy radiológus szakállatorvoshoz, akinek az MRI leletek kiértékelése a szakterülete (http://www.insideinformationradiology.com/about). Miután a képeket elemzi a radiológus, a kezelőorvos a problémák pontos azonosítása után célzott kezelési és rehabilitációs tervet állít fel.

 

Összességében büszkén elmondhatjuk, hogy az általunk használt MRI a legkorszerűbb képalkotást nyújtja, amely nagy hasznot hoz közösségünk számára. Nem szükséges a megyén vagy az országon kívülre utazni a magas színvonalú ellátásért és szolgáltatásért.  

 

 

A Shock-wave kezelések elősegítik a ló hátának és alsó végtagjainak gyógyulását, különösen az inak és szalagok sérülései esetében. A lökéshullámterápia egy feltörekvő új technológia a lovak mozgásszervi problémáinak, lágyrész- és csontsérüléseinek kezelésére. Ez az energia hullám formájában terjed, és hatol be a szervezetbe, hogy kifejtse terápiás hatását. A hullámok felgyorsítják az anyagcserét a kezelés területén, javítják a vérellátást, fellazítják az izmokat és visszaadják az inak és ízületek rugalmasságát. A kezelés non–invaziv, és a gyógyulás serkentésére, elősegítésére szolgál. Valójában meggyógyítja a szöveteket, nem csak elnyomja a fájdalmat és a gyulladást.

Az elmúlt néhány évben a betegségek diagnosztizálására való képességünk nagymértékben javult (például digitális röntgen, ultrahang, MRI), de továbbra is korlátozottak voltak a kezelési lehetőségeink némely betegség esetében. A Shockwave nagyszerű kezelési lehetőséget biztosít számunkra, amely minimálisan invazív és bizonyítottan eredményes.

A fotók forrása: https://www.greatbayequine.com/new-page és https://thehorse.com/1110455/shock-wave-therapy-and-kissing-spines/

Általános anesztézia:
A 2015-ben befejezett klinikánk egy új dimenziót nyitott meg számunkra, ugyanis így lehetőségünk nyílt általános anesztéziában, biztonságos körülmények közt végezni a bonyolultabb vagy álló lovon nem elvégezhető műtéteket. Az altatási rizikó csökkentése érdekében az altatást egy speciálisan kialakított altató/ébresztő box-ban injekciós készítmények segítségével indukáljuk, a box falai ki vannak párnázva és gumipadlója van a balesetek elkerülése végett. Miután a ló lefeküdt, egy elektromos csörlő segítségével ráfektetjük a vastagon kipárnázott műtőasztalra. Az altatást altatógáz és oxigén keverék segítségével tartjuk fent, amit egy ló-altatógéppel adagolunk a behelyezett légcsőtubuson keresztül, ez alatt az életfunkciót egy őrzőmonitoron ellenőrizzük, ez a ma ismert legbiztonságosabb altatási módszer.

Kulcslyuk sebészet:
2012-ben üzembe helyeztük az endoszkóp tornyunkat, amit eddig csak kisállatok hasi műtéténél használtunk, az új műtőnknek köszönhetően Romániában elsőként lovakon is sikeresen tudjuk használni artro- illetve laparoszkópiában. A módszer lényege, hogy egy 0.5-1 cm-es seben keresztül vékony száloptikát vezetünk a páciens ízületébe (artroszkópia) vagy a hasüregbe (laparoszkópia), ehhez csatlakoztatjuk a fényforrás vezetékét és a kamerát, aminek a felvételét egy monitoron követhetjük nyomon illetve rögzíthetjük is azt. Ezután egy vagy több hasonló méretű bemetszésen keresztül bevezetett műszerek segítségével végezzük el a műtétet. Mindazonáltal, hogy lovakon bizonyos műtétek kizárólag ezzel a módszerrel végezhetők el (pl. ízületi műtétek nagy része), egyéb beavatkozások, pl. rejtett-here műtét, petefészek eltávolítás, álló helyzetben elvégezhetőek, így kizárva az altatási rizikót, és nem utolsó sorban az ezzel a módszerrel végzett műtétek jobb prognózisúak és rövidebb a rehabilitációs idő is.

Általános sebészet:
Az újonnan felszerelt műtőnknek köszönhetően a legtöbb műtét elvégezhető. Így lehetőségünk van megfelelő körülmények és asszisztencia segítségével a legtöbb hasüregi, ortopédiai és egyéb műtéti beavatkozás elvégzésére.

A lovak életében tehát a két legfontosabb dolog: az egészséges lábak és paták, valamint az egészséges fogak a táplálkozáshoz. A lovak csapatban élő prédaállatok. Természetes körülmények között a nap nagy részében a táplálékuk megszerzése érdekében vándorolnak, és kb. 16-18 órát legelnek a viszonylag magas szilikát-dioxid (kovasav) tartalmú fűfélékkel borított sztyeppéken.


A lovak életében tehát a két legfontosabb dolog: az egészséges lábak és paták, valamint az egészséges fogak a táplálkozáshoz. A ló-fogászat fontosságát már rég felismerték a lovas emberek és állatorvosok egyaránt, viszont a technológia fejlődésével új kapuk nyíltak meg számunkra ezen a területen, úgy a diagnosztikában, mint a kezelésekben is.
Mint minden területen, itt is a legfontosabb a megfelelő diagnózis, amihez elsősorban egy teljes fizikális vizsgálat szükséges, majd a szájüreg áttekintése, ami szinte kizárólag csak bódításban végezhető. Ezután lehet megítélni a kiegészítő vizsgálatok szükségességet, pl. röntgen, endoszkóp stb. A legtöbb fogászati (fogreszelés, foghúzás, diasztéma kezelés) és fejsebészeti (arcüregi, szemműtétek stb.) beavatkozást a praxisunkban álló helyzetű lovon végezzük, ez sokszor bonyolultabb technikát (pl. szájüreg felőli foghúzásnál) és nagyobb műszer-igényt jelent, de ugyanakkor alacsonyabb az altatási rizikó és nem utolsó sorban a költségek is kisebbek.

Galéria



Reméljük, hogy az Ön számára szükséges összes információt megtalálta ezen az oldalon.

Ha bármilyen további kérdése lenne, kérjük, ne habozzon felvenni a kapcsolatot, állunk rendelkezésére.

Az űrlap kitöltésével történő visszajelzés révén is kapcsolatba léphet velünk.

Kérdése lenne? Vegye fel velünk a kapcsolatot

Érdeklődne?

Ha kérdése van, vagy csak érdeklődni szeretne, lépjen velünk kapcsolatba. Rövid időn belül válaszolunk.